Żurek Staropolski
Żurek Staropolski

Czas przygotowania: 40 minut | Porcje: 6

Składniki:

  • 500ml żurku kwaśnego
  • 300g białej kiełbasy
  • 200g boczku wędzonego
  • 4 jajka
  • 200ml śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • Majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj pokrojoną kiełbasę.
  2. Zalej gorącym bulionem, dodaj liść laurowy i majeranek.
  3. Gotuj 15 minut, następnie dodaj żurek i śmietanę.
  4. Dopraw solą, pieprzem i startym czosnkiem.
  5. Wbij jajka i gotuj 3-4 minuty. Podawaj w chlebkach żurkowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *