Sernik na Zimno z Mascarpone
Sernik na Zimno z Mascarpone

Czas przygotowania: 30 minut + 4 godziny chłodzenia | Porcje: 8-10

Składniki na spód:

  • 200g herbatników digestive
  • 80g masła

Składniki na masę:

  • 500g sera mascarpone
  • 400g sera twarogowego
  • 150g cukru pudru
  • 20g żelatyny
  • 100ml śmietany 30%
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż dno tortownicy.
  2. Żelatynę zalej 5 łyżkami zimnej wody, pozostaw na 5 minut, następnie rozpuść.
  3. Ubij mascarpone z twarogiem i cukrem pudrem na gładką masę.
  4. Dodaj śmietanę, sok z cytryny, wanilię i ostudzoną żelatynę.
  5. Masę wyłóż na spód z herbatników. Schładzaj minimum 4 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *