Czas przygotowania: 30 minut + 4 godziny chłodzenia | Porcje: 8-10
Składniki na spód:
- 200g herbatników digestive
- 80g masła
Składniki na masę:
- 500g sera mascarpone
- 400g sera twarogowego
- 150g cukru pudru
- 20g żelatyny
- 100ml śmietany 30%
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Herbatniki pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż dno tortownicy.
- Żelatynę zalej 5 łyżkami zimnej wody, pozostaw na 5 minut, następnie rozpuść.
- Ubij mascarpone z twarogiem i cukrem pudrem na gładką masę.
- Dodaj śmietanę, sok z cytryny, wanilię i ostudzoną żelatynę.
- Masę wyłóż na spód z herbatników. Schładzaj minimum 4 godziny.
