Pierogi ruskie
Pierogi ruskie

Domowe pierogi z ziemniakami i twarogiem

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 jajko , ew. bez jajka
  • 200ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1kg ziemniaków
  • 300g twarogu półtłustego
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj jajko, wodę, olej i sól. Wyrabiaj 10 minut do gładkości. Odstaw na 30 minut.

Nadzienie: Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę. Cebulę podsmaż do złocistości. Wymieszaj ziemniaki z twarogiem i cebulą, przypraw.

Formowanie: Ciasto rozwałkuj cienko, wykrój kółka. Na każde połóż nadzienie, sklejaj brzegi.

Gotowanie: Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 5 minut).

Podawanie: Podawaj z podsmażoną cebulką i śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *