Domowe pierogi z ziemniakami i twarogiem
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 1 jajko , ew. bez jajka
- 200ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1kg ziemniaków
- 300g twarogu półtłustego
- 2 duże cebule
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj jajko, wodę, olej i sól. Wyrabiaj 10 minut do gładkości. Odstaw na 30 minut.
Nadzienie: Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę. Cebulę podsmaż do złocistości. Wymieszaj ziemniaki z twarogiem i cebulą, przypraw.
Formowanie: Ciasto rozwałkuj cienko, wykrój kółka. Na każde połóż nadzienie, sklejaj brzegi.
Gotowanie: Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 5 minut).
Podawanie: Podawaj z podsmażoną cebulką i śmietaną.
