Krupnik z wędzoną kiełbasą
Krupnik z wędzoną kiełbasą

Tradycyjna polska zupa

Składniki (6 porcji):

  • 300g kaszy perłowej
  • 400g wędzonej kiełbasy śląskiej
  • 300g żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • majeranek suszony
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1: Wywar Żeberka ugotuj w 3 litrach wody z liściem laurowym przez 1,5 godziny. Mięso wyjmij, bulion przecedź.

Krok 2: Kasza Kaszę perłową przepłucz i gotuj w osolonej wodzie 30 minut. Odcedź.

Krok 3: Warzywa Marchewkę, pietruszkę i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Podsmaż na oleju 5 minut.

Krok 4: Łączenie składników Do bulionu dodaj ugotowaną kaszę, podsmażone warzywa i pokrojoną kiełbasę. Gotuj 20 minut.

Krok 5: Doprawianie Przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Dodaj pokrojone mięso z żeberek.

Porady kucharza:

  • Kaszę można namoczyć na noc dla szybszego gotowania
  • Zupa jest najlepsza następnego dnia
  • Podawaj z chlebem żytnim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *