Klasyczny Rosół z Kury
Klasyczny Rosół z Kury

Czas przygotowania: 2,5 godziny | Porcje: 6-8

Składniki:

  • 1 cała kura (około 1,5 kg)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Kurę dokładnie umyj i włóż do dużego garnka. Zalej zimną wodą tak, aby była przykryta o 5 cm.
  2. Dodaj obraną cebulę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny, regularnie zbierając pianę.
  4. Dodaj pokrojone w większe kawałki warzywa i gotuj kolejne 45 minut.
  5. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *