Czas przygotowania: 2,5 godziny | Porcje: 6-8
Składniki:
- 1 cała kura (około 1,5 kg)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
- Kurę dokładnie umyj i włóż do dużego garnka. Zalej zimną wodą tak, aby była przykryta o 5 cm.
- Dodaj obraną cebulę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy.
- Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny, regularnie zbierając pianę.
- Dodaj pokrojone w większe kawałki warzywa i gotuj kolejne 45 minut.
- Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
