Kapuśniak z kiełbasą
Kapuśniak z kiełbasą

Rozgrzewająca zupa na zimę

Składniki (6 porcji):

  • 500g kiszonej kapusty
  • 300g kiełbasy śląskiej
  • 300g żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • liść laurowy
  • majeranek
  • pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Wywar: Żeberka gotuj 1,5 godziny w 2 litrach wody z liściem laurowym.

Warzywa: Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni.

Gotowanie: Do wywaru dodaj kiszoną kapustę, podsmażone warzywa i pokrojoną kiełbasę. Gotuj 30 minut.

Ziemniaki: Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj 15 minut.

Doprawianie: Przypraw majerankiem i pieprzem ziołowym.

Podawanie: Podawaj z chlebem żytnim i smalcem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *