Aromatyczny gulasz wołowy z papryką
Meta tytuł: Gulasz węgierski - oryginalny przepis na gulasz wołowy | Dorby Przepis
Meta opis: ✓ Prawdziwy gulasz węgierski z wołowiną ✓ Sekret aromatu - papryka słodka ✓ Przepis sprawdzony przez pokolenia ✓ Idealne danie na zimę
Słowa kluczowe: gulasz węgierski, gulasz wołowy, przepis na gulasz, danie z wołowiny, kuchnia węgierska
Składniki (6 porcji):
- 1kg wołowiny (antrykot lub rostbef)
- 3 duże cebule
- 3 łyżki papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- bulion wołowy
Sposób wykonania:
Przygotowanie mięsa: Wołowinę pokrój w kostkę (3cm), przypraw solą i pieprzem.
Podsmażanie: Na patelni podsmaż mięso partiami na złoto. Przełóż do garnka.
Cebula i przyprawy: Cebulę pokrój w piórka, podsmaż do miękkości. Dodaj paprykę słodką i koncentrat pomidorowy.
Duszenie: Wszystko przełóż do garnka z mięsem. Zalej bulionem, dodaj liść laurowy i kminek. Duś 2 godziny pod przykryciem.
Podawanie: Gulasz podawaj z chlebem lub kluskami śląskimi.
