Szarlotka Babci
Szarlotka Babci

Czas przygotowania: 1 godzina | Porcje: 8-10

Składniki na ciasto:

  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  • 1,5kg jabłek
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Z mąki, masła, cukru, jajka i proszku wyrób ciasto. Podziel na 2 części (2/3 i 1/3).
  2. Jabłka obierz i pokrój w plastry, wymieszaj z cukrem i cynamonem.
  3. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż formę. Posyp bułką tartą.
  4. Ułóż jabłka, przykryj startą na tarce resztą ciasta.
  5. Piecz 45 minut w 180°C do złocistości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *