Rozgrzewająca zupa na zimę
Składniki (6 porcji):
- 500g kiszonej kapusty
- 300g kiełbasy śląskiej
- 300g żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- liść laurowy
- majeranek
- pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Wywar: Żeberka gotuj 1,5 godziny w 2 litrach wody z liściem laurowym.
Warzywa: Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni.
Gotowanie: Do wywaru dodaj kiszoną kapustę, podsmażone warzywa i pokrojoną kiełbasę. Gotuj 30 minut.
Ziemniaki: Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj 15 minut.
Doprawianie: Przypraw majerankiem i pieprzem ziołowym.
Podawanie: Podawaj z chlebem żytnim i smalcem.
