Niskoglikemiczna owsianka z dodatkami
Niskoglikemiczna owsianka z dodatkami

Składniki (1 porcja):

  • ½ szklanki płatków owsianych górskich (grube)
  • 1 szklanka wody lub niesłodzonego mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego)
  • 1 łyżka miksu lnu, kokosa i wytłoczyn orzechowych (Twój miks!)
  • 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
  • 1 mały banan (opcjonalnie, ale lepiej dodać w małej ilości dla niskiego IG)
  • Kilka orzechów włoskich lub migdałów (posiekanych)
  • Szczypta cynamonu (doskonale reguluje poziom cukru)
  • Kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Zagotuj wodę lub mleko roślinne.
  2. Wrzuć płatki owsiane i gotuj na małym ogniu przez około 8–10 minut, aż zmiękną i wchłoną płyn.
  3. Pod koniec gotowania dodaj nasiona chia, cynamon i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
  4. Przełóż owsiankę do miski, dodaj miks lnu, kokosa i orzecha włoskiego.
  5. Udekoruj plasterkami banana i posiekanymi orzechami.

Dlaczego ta owsianka jest niskoglikemiczna?

Cynamon pomaga regulować insulinę i zmniejsza skoki cukru.

Grube płatki mają niski IG.

Błonnik z nasion chia, lnu i wytłoczyn spowalnia wchłanianie cukrów.

Zdrowe tłuszcze z orzechów i kokosa pomagają stabilizować poziom glukozy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *